پتوز یا افتادگی پلک مشکلی است که افراد در تمامی سنین احتمال دارد به آن مبتلا شوند. برخی بهصورت مادرزادی افتادگی پلک دارند و برخی دیگر با افزایش سن، یک یا هر دو پلک چشمشان به این مشکل دچار میشود. در صورت پیشرفت پتوز، قدرت بینایی فرد دچار مشکل خواهد شد؛ بههمین دلیل، در صورت دچار شدن به این مشکل باید سریعتر به فکر بهترین روش درمان پتوز باشید.
در ادامه به توضیحات بیشتری از علل افتادگی پلک و بهترین روشهای درمانی آن میپردازیم.
پتوز چیست؟
پتوز، عارضهای است که در آن پلک بالایی چشم دچار افتادگی غیرطبیعی میشود. این مشکل میتواند یک یا هر دو چشم را درگیر سازد و بهصورت مادرزادی یا در طول زندگی فرد ایجاد شود.
افتادگیهای پلک از لحاظ شدت متفاوت هستند؛ از افتادگی پلک خفیف که تأثیری روی بینایی ندارد تا افتادگی شدید را که مانع دید میشود، دربر میگیرد.
پتوز یا افتادگی پلک بر اثر چه عواملی به وجود میآید؟
پتوز در سنین مختلف و به دلایل متفاوتی ایجاد میشود که مهمترین آنها در کودکان و بزرگسالان بهشرح زیر است:
- برخی کودکان از بدو تولد به پتوز مادرزادی دچار میشوند که اغلب ناشی از وجود مشکل در عضله بالابرنده پلک است. این عضله همان عضوی است که پلک را به سمت بالا میبرد. درمان افتادگی پلک در کودکان باید بهصورت جدی پیگری شود، چراکه این عارضه احتمال دارد مشکلات جدی بینایی در آنها ایجاد کند. اگر افتادگی پلک در کودکان شدید باشد، آنها را دچار تنبلی چشم میکند و قدرت بیناییشان را کاهش میدهد.
- در بزرگسالان زمانی پتوز رخ میدهد که عضله بالابرنده از پلک جدا میشود. این مشکل ممکن است بهدلیل افزایش سن، آسیب دیدن چشم یا عوارض جانبی بیماری رخ دهد.
برای دریافت مشاوره و اطلاع از هزینه عمل بلفاروپلاستی در کلینیک لیا میتوانید با شمارههای زیر تماس بگیرید:
02188379031
02188596948
روشهای درمان پتوز بدون جراحی
برای درمان پتوز از روشهای غیر جراحی مختلفی استفاده میشود که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
تزریق بوتاکس
یکی از روشهای غیر جراحی افتادگی پلک، تزریق بوتاکس است که در آن از نورومدولاتورها برای شل کردن عضلاتی که منجر به افتادگی پلک شدهاند، استفاده میشود. این فرآیند به بالا رفتن پلک کمک میکند و به عضله بالابرنده اجازه میدهد تا با ناراحتی کمتر استراحت کند.
علاوهبر این، بوتاکس، چینوچروکهای اطراف چشم را کاهش میدهد و پوستی صافتر برایتان به ارمغان میآورد. این روش بهدلیل کمتهاجمی بودن به زمان استراحت زیادی نیاز ندارد. بههمین دلیل، برای افرادی که بهدنبال راهحلی سریع هستند، گزینهای ایدهآل محسوب میشود.
پرکنندههای پوستی
انواع حجم دهنده و پرکنندههای پوستی مانند فیلر، یکی دیگر از روشهای موثر درمان پتوز و کاهش افتادگی پلک محسوب میشود.
برخی از فیلرها با تحریک تولید کلاژن، نهتنها به تقویت ساختار و استحکام پوست کمک میکنند؛ بلکه در کاهش افتادگی و از بین بردن مشکلات بینایی موثر هستند.
فیلرها بهویژه برای افرادی که بهدنبال نتایج طولانیمدت بدون نیاز به جراحی هستند، مناسب است.
قطره چشمی
این قطرهها با تقویت عملکرد عضلات، بهصورت موقت پلکها را بالا میبرند. این راهکار برای افتادگیهای پلک خفیف تا متوسط بسیار مناسب است، زیرا روشی کمتهاجمی و با عوارض جانبی کم محسوب میشود.
درمان با امواج فرکانس رادیویی (RF)
روشی غیرتهاجمی برای بهبود ظاهر پوست است و برای سفت کردن و جوانسازی بافتهای پوستی بکار میرود. در این روش از انرژی فرکانس رادیویی برای ایجاد گرما در لایههای عمیق پوست استفاده میشود؛ این گرما فرآیند تولید کلاژن را تحریک میکند و به ایجاد پوستی سفتتر منجر خواهد شد.
این روش معمولاً برای افرادی با افتادگی خفیف تا متوسط پلک، مناسب است. لازم به ذکر است روش فرکانس رادیویی نمیتواند عضلات ضعیف و شل پلک را درمان کند.
لیزردرمانی
یکی دیگر از روشهای کمتهاجمی برای بهبود افتادگی پلک ناشی از افزایش سن و کاهش خاصیت کشسانی پوست محسوب میشود.
این روش با استفاده از لیزر مادون قرمز، تولید کلاژن را تحریک میسازد و ظاهری سفتتر و محکمتر ایجاد میکند.در نتیجه پوست را سفت میکند، اما عملکرد عضلات پلک را بهبود نمیبخشد.
روشهای درمان پتوز با جراحی
درمان پتوز به روش جراحی یکی از موثرترین راهها محسوب میشود. روشهای جراحی به شکلهای مختلفی صورت میگیرد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
عمل پتوز خارجی یا لواتور
برای جلوگیری از درد در عمل پتوز معمولاً بیحسی موضعی بکار میبرند؛ اگر این عمل برای یک کودک انجام شود، بیهوشی عمومی برای اطمینان از خواب عمیق وی مورد استفاده قرار میگیرد.
در این روش، برشی کوچک روی چین پلک بالایی ایجاد میشود سپس مکان عضله بالابرنده را تغییر میدهند و آنرا به پلک متصل میکنند.
عمل لواتار، برای افرادی که عضله لواتور پلکشان عملکرد خوبی دارد و پتوز آنها متوسط تا شدید است، بکار گرفته میشود.
انجام این جراحی برای هر چشم معمولاً حدود 45 دقیقه طول میکشد.
عمل پتوز داخلی
در این تکنیک، جراح از داخل پلک به عضله دسترسی پیدا میکند. پس از برگرداندن پلک به سمت داخل، عضله مولر یا لواتور کوتاه میشود.
این روش بیشتر برای بیمارانی مناسب است که پتوز خفیف دارند و عملکرد عضله بالابر پلک آنها قوی است.
برای جلوگیری از تورم کبودی بعد از جراحی افتادگی پلک میتوانید از کمپرس سرد استفاده کنید. لازم به ذکر است که تا دو هفته پس از جراحی باید از فعالیتهایی که به چشم آسیب وارد میکنند، پرهیز شود.
بلفاروپلاستی
به طور کلی، عمل بلفاروپلاستی روشی زیبایی است که بهمنظور بهبود ظاهر چشمها مورد استفاده قرار میگیرد؛ این مورد مهمترین فرق عمل پتوز با بلفاروپلاستی محسوب میشود.
گاهی اوقات در مواقع پتوز شدید یا بعد از عمل پتوز، برای درمان افتادگی پلک و بهبود فرم چشمها بهطور همزمان از عمل پتوز، بلفاروپلاستی و حتی جراحی پف چشم استفاده میکنند.
روش قلاب فرونتالیس
در برخی موارد از عمل قلاب فرونتالیس برای درمان افتادگی پلک استفاده میشود. در این روش، عضله پیشانی (فرونتالیس) به پلک متصل خواهد شد و آنرا به سمت بالا حرکت میدهد؛
از این روش معمولاً برای درمان پتوز مادرزادی استفاده میکنند.
در دوره بهبودی پس از این جراحی، ممکن است فرد بهطور موقت در بستن کامل پلک خود مشکل داشته باشد، اما این وضعیت معمولاً کوتاهمدت است. برای رفع خشکی یا ناراحتی چشم بعد از عمل، استفاده از قطرههای مخصوص چشم تجویز میشود.
0 دیدگاه